FAQ
מהי רפואה סינית?
הרפואה הסינית היא רפואה עתיקה הקיימת אלפי שנים וכוללת מספר גישות טיפוליות שונות אשר משלימות האחת את השניה כמו דיקור (אקופנקטורה), צמחי מרפא, תזונה, טיפולי מגע (טווינא, שיאצו) ותנועה (צ'י קונג, טאי צ'י).
הרפואה הסינית רואה באדם מארג שלם המורכב מהגוף הפיזי והנפש ומושפע מהסביבה בה האדם חי (מגורים, עונות וכו). גוף האדם הינו מערכת איברים, כאשר לכל איבר תפקוד ספציפי, לעיתים שונה מזה המוגדר על פי הרפואה המערבית. בין האיברים זורמת אנרגיה, או צ'י, המאפשרת לנו לבצע את הפעולות היומיומיות שלנו.
רפואה סינית מתייחסת לבריאות וחולי כתלויים באיזון שבין האיברים בגוף ותפקודם, ובזרימה חלקה של צ'י ודם ביניהם. כאב למשל, על פי הרפואה הסינית הוא תוצר של חסימה, היכולה לנבוע מטראומה, אורח חיים סטגנטיבי, טמפרטורה קיצונית וכו', והטיפול נועד לפרק את החסימה ולמנוע את הישנותה.
לאחר אבחנה מדויקת, הנעשית בעזרת תשאול מלא, התבוננות, בדיקת איכות הדופק, תמונת הלשון, והתייחסות לבדיקות מערביות, ניתן טיפול אשר מטרתו להשיב לאיזון.
מה הן השיטות השונות ברפואה סינית?
• דיקור – שיטה המבוססת על איזון הזרימה של הצ'י בגוף המטופל, בעזרת החדרה של מחטים דקות, סטריליות וחד פעמיות לנקודת דיקור ספציפיות בגוף הנמצאות על ערוצים (מרידיאנים) בהן זורם הצ'י. הטיפול בדיקור משפיע גם על התסמינים של המחלה וגם על שורש הבעיה.
• צמחי מרפא סיניים – לצמחים רבים פעילות ויעילות רפואית הידועות הן ברפואות מסורתיות והן במחקרים מדעיים. צמחים יכולים להלקח כחליטות, כבודדים או כפורמולה המיוצרת בצורת נוזל תמצית או כדור.
• תזונה - לכל מרכיב באוכל שלנו אנרגטיקה משלו (חום, קור, יובש, לחות) וזאת בנוסף לחשיבות העונתיות אופן הבישול (לדוגמא, טיגון היא צורת בישול מחממת ומייבשת). רפואה סינית מדגישה את הצורך להתאים את התזונה למצב הרפואי.
• מגע - עיסוי סיני (טוי-נא) או יפני (שיאצו) כולל תנועות וטכניקות קבועות, המתמקדות באזורים מסוימים בגוף במטרה להזרים את הצ'י ולהביא את הגוף לאיזון. העיסוי נעשה על הבגד ולעיתים כולל שימוש ברקיחות שמנים מיוחדות.
• תנועה - צ'י קונג היא מדיטציית תנועה סינית אשר מזינה את הצ'י בעזרת ביצוע תבניות של תנועה עם מגוון רחב מאוד של תנועות רכות ונמתחות מלוות בתרגילי נשימה מבוקרת.
איך הרפואה הסינית יכולה לעזור לי?
הרפואה הסינית הוכחה, גם במחקרים קליניים, כמסייעת בשלל מצבים רפואיים החל מטיפול בכאב אקוטי וכרוני, כאבי ראש ומיגרנות, התסמונת המטבולית (יתר לחץ דם, סוכר גבוה, שומנים בדם וכולסטרול גבוה, השמנה), תסמיני גיל המעבר (גלי חום, יובש, בעיות שינה ועוד), בעיות שינה, חיזוק מערכת החיסון ומניעת מחלות, אלרגיה, דכאון וחרדה ועוד.
בעקבות מחקרים שהראו תוצאות חיוביות ומשמעותיות במספר רב של מטופלים, מספר גופים רפואיים ממליצים על השימוש ברפואה סינית לצד טיפול תרופתי ולעיתים אף לפני השימוש בתרופות. לדוגמא איגוד הרופאים האמריקראי (American College of Physician) המליצה עוד ב2018 לטפל בכאב אקוטי וכרוני בעזרת דיקור, חימום, פיזיותרפיה, לפני שפונים לטיפול בעזרת משככי כאב. בבריטניה רשות ה-NICE הממשלתית ממליצה על סידרה של כ-10 טיפולי דיקור למניעת מיגרנות. המלצות דומות קיימות לטיפול תומך במחלת הסרטן, שיקום לאחר שבץ ועוד.
מי מטפל ברפואה סינית?
על מנת להיות מטפל ברפואה סינית בישראל נדרשת הכשרה של 4 שנים באחת המכללות המוכרות בארץ הכוללת 3500 שעות לימוד. לאחר סיום לימודי הבסיס ממשיכים רוב המטפלים להתמחות במשך שנה עד כמה שנים בתחומים שונים.
מה זה דיקור?
שיטה המבוססת על איזון הזרימה של הצ'י בגוף המטופל. הדבר נעשה בעזרת החדרה של מחטים דקות, סטריליות וחד פעמיות לנקודות דיקור ספציפיות בגוף הנמצאות על גבי ערוצים (מרידיאנים) בהן זורם הצ'י. מעל ל-300 נקודות דיקור תוארו בכתבים העתיקים ורבים מהם גם הוכחו מחקרית כבעלי יכולות להפחית כאב, להוריד דלקתיות, לשפר שינה ועוד. הטיפול בדיקור נועד להשפיע גם על התסמינים של המחלה וגם על שורש הבעיה.
איך דיקור עובד?
על פי הרפואה הסינית הצ'י זורם בערוצים שלאורכם נקודות הדיקור בעלות תפקוד מאוד ספציפי. ישנן בגוף מעל 300 נקודות דיקור לאורך כל הגוף כולל הראש והגפיים. המטפל בוחר נקודות בהתאם לאבחנה במטרה לכוון את זרימת הצ'י כדי לעורר את תגובת הריפוי הרצויה. מחקרים מדעיים הראו שדיקור בנקודות מסויימות פועל בצורה דומה לטיפול תרופתי, אך ללא תופעות הלוואי. לדוגמא, נקודות דיקור מסויימות המטפלות בכאב, מעלות חלבונים בגוף המעורבים באילחוש כאב כמו אופיאטים וקנבנואידים, בדיוק כפי שתרופות מסוג אדוויל/ניורפן ומורפין פועלות. נקודות דיקור אחרות מעלות את רמות הסרוטונין במוח ומשרות רוגע, בדומה לתרופות נוגדות דכאון מסוג SSRI.
האם דיקור כואב?
האם יש תופעות לוואי?
הרפואה הסינית הוכחה כבטוחה מאוד. בדיקור כמעט ואין תופעות לוואי מלבד גירוי מקומי או חבורה קטנה, סימני עייפות וחולשה לאחר הטיפול, אשר עוברים מהר ללא צורך בהתערבות. יתרה מזו, ארגון הבריאות האמריקאי (NIH) הצהיר בשנת 1997 כי אחד היתרונות של הדיקור הוא שהסיכון לתופעות הלוואי וסיבוכים קטן משמעותית מזה של תרופות רבות או פרוצדורות המתאימות לטיפול באותם מצבים.
בטיפול בצמחי מרפא יכולות להיות תופעות לוואי מורכבות יותר ולכן חשוב להתייעץ עם מטפל מוסמך שלמד מספר שנים והתמחה בתחום.
מה ההבדל בין רפואה סינית ליפנית?
הכתבים והפילוסופיה של הרפואה סינית הינן המקור לרפואה היפנית. אך עם הזמן, הההבנה של הגוף כמו גם הטכניקות טיפול התפתחו בצורה שונה ביפן. כך למשל האבחנה ברפואה יפנית מאוד מבוססת על אבחנת "רפלקסים", כלומר לחיצות באיזורים שונים בגוף ובחינת התגובה, דיקור שטחי יותר ועדין יותר הנעשה במחטים מעט דקות יותר ושימוש רב במוקסה (המבוססת על צמח הלענה) על מנת לחמם את אזור הדיקור וכך לחזק את פעילות המחט.
כמה זמן נמשך טיפול?
טיפול ראשון נמשך בין 60-90 דקות. טיפולי המשך בדיקור נמשכים כ-60 דקות.
טיפולי תזונה נמשכים כ-90 דקות.
למה לצפות? כמה טיפולים נדרשים על מנת לראות תוצאות?
במקרים רבים, שיפור מסויים מורגש כבר לאחר הטיפול הראשון, במיוחד בבעיות אורטופדיות. למרות זאת, ישנם בעיות עמוקות יותר הנגררות שנים רבות ולאחר מספר טיפולים ותרופות קונבנציונליות רבות, וייתכן שבהם ידרשו מספר טיפולים כדי להניע את הגוף לריפוי. לאחר מספר טיפולים בודדים נבחנת רמת השיפור ודרכים נוספות הנדרשות על מנת לייצב או לפתור את הבעיה הרפואית.
What is Chinese Medicine?
What are the different treatment methods in Chinese medicine?
How can Chinese medicine help me?
Who is qualified to practice Chinese medicine?
What is acupuncture?
How does acupuncture work?
Does acupuncture hurt?
Are there any side effects from acupuncture treatment?
What is the difference between Chinese and Japanese medicine?
How long does treatment last?
What should I expect? How many treatments are needed to see any improvement?